27 Eylül 2008 Cumartesi

Yazın hangi gözlükler moda ?

Gözlük saatten sonra erkeklerin en önemli aksesuarları arasında yerini aldı. Kıyafetlerin de en önemli tamamlayıcısı olarak görünen güneş gözlükleri iyi seçildiği takdirde yüz güzelliğini de ortaya çıkarıyor. “Gözlük kadınlara mı daha çok yakışır, erkeklere mi?” tartışması süredursun kadınlara pek hoş olmayan bir haberimiz var. 2000’lere kadar bir kadın aksesuarı olan gözlük kullanımında erkekler depara kalktı! Son yüz metrede ne olur bilemeyiz; ancak gözlük, saatten sonra erkeklerin en önemli aksesuarı haline geldi.
Bir zamanlar gözlük takan erkeklere ‘artist’ nazarıyla bakan anlayış giderek değişti. Türk erkekleri kendilerine yatırım yapmaya başladı. Cilt bakımına, maniküre, pediküre bütçe ayıran erkeklerin sayısında son birkaç yılda büyük bir artış var. Bu tespitler gözlük sektörünün lideri durumundaki Merve Optik’in sahibi Ali Demirel’e ait. Osse, Hawk, Mustang gibi markaları dünyaya ihraç eden Demirel; Fendi, Fere, Guess, Calvin Klein, DKNY Dolce Gabbana gibi 34 gözlük markasının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Güneş gözlüklerine artık insanların bir aksesuardan öte sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir ürün olarak baktığını söyleyen Demirel, şu çarpıcı tespiti yapıyor: “1995’lere kadar Türkiye’de satılan gözlüklerin yüzde 75’i optik, yüzde 25’i güneş gözlüğü iken bu rakam 2004-05 yıllarında yapılan araştırmada yüzde 78 güneş gözlüğü, yüzde 28 de optik gözlük olarak değişti.” Türkiye’de güneş gözlüğü kullanımı son yıllarda artış gösterse de hâlâ 10 milyonluk Yunanistan’da Türkiye’nin üç katı güneş gözlüğü satılıyor. Demirel’e göre güneş gözlüğünde modelden çok camın kalitesi önemli. Osse ve Mustang markasıyla dünya standartlarının üstünde cam ürettiklerini belirten Demirel, gözlük kullanıcılarını uyarıyor: “Göz yaparken kaş çıkarmayın. Pazarlarda ucuza satılan gözlükler, sizi gözünüzden edebilir.” Peki giderek butikleşen gözlük sektöründe güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmeli? Burada hemen Ali Demirel’e kulak verelim. Demirel, güneş gözlüğünde markanın bilinirliğinden çok kalitenin önemli olduğunu vurguluyor. Müşterilerin mutlaka müşteri memnuniyeti konusunda ön araştırma yapmalarını isteyen Demirel, “Birçok ünlü markanın taklitleri Türkiye’de ucuza satılıyor. Garanti belgesini mutlaka istesinler. Satış sonrası servis ağının yeterli olup olmadığına baksınlar. Gözlük camının kalitesi çok önemli” diyor.

Hangi yüze hangi gözlük?
İyi seçilmiş bir gözlük yüzün güzelliğini ortaya çıkarır. Üstelik kıyafetin de önemli bir aksesuarı haline gelir. Gözlük imalatı ve seçimi, kullanan kişinin yaşadığı coğrafyaya da uygun olmalı; çünkü çene, burun ve yüz yapısı coğrafyaya göre değişiklik gösterir. Kadınlar göz rengine, ten rengine uyum sağlayan gözlükleri tercih etmeli. Eğer oval bir yüzünüz varsa çok şanslı sayılırsınız, çünkü oval yüz için hemen hemen her güneş gözlüğü uygundur. Yüzünüz yuvarlak ise köşeli bir güneş gözlüğü tercih edebilirsiniz. Hemen belirtmekte fayda var; koyu renk gözlükler kişiyi, yani yüzü ön plana çıkarırken, açık ve iddialı renklerde gözlük daha çok ön plana çıkar. İşte daha ciddi modeller, akşam gezmelerinde renkli modeller, günlük yaşamda ise spor modeller tercih edilebilir. Kadınlar için 2008’de büyük çerçeveli, yuvarlak hatlı gözlükler moda. Geçtiğimiz yılki gibi taşlı ürünler bu yıl da trend olmaya devam ediyor. Siyah ve kahverengi gözlükler, pastel renkler, beyaz ve altın renginin tonları bu yılın öne çıkan gözlükleri. Yine kemik ve kırmızı modeller de tercih ediliyor. Turkuaz renkli gözlükler de bu yılın fovarileri arasında. ErkeklerGözlük sektöründe erkekler için çok alternatif yok. Son yıllarda erkekler en çok Mustang gözlüğü tercih ediyor. Bu markanın koleksiyonunun yüzde 65’i erkekler düşünülerek hazırlanmış. Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok ünlü sima bu markayı kullanıyor. Dikkat çekmek isteyenlerin, lüksü sevenlerin ve süse düşkünlerin tercihi ise Roberto Cavalli. Siyah ve kahve renkli gözlükler ve bu renklerin tonları bu yılın modası. Ama kırmızı ya da sarı renkler de erkek koleksiyonuna girmiş durumda

Hiç yorum yok: