20 Mart 2009 Cuma

Gebelikte sırt ve karın ağrısı

İkinci 3 aylık dönemde rahmin genişliğindeki hızlı artışı fark edebilirsiniz, rahim büyürken karın boşluğundaki diğer organlarınız normal yerlerinden biraz uzaklaşacaklardır. Böylece organları yerlerinde tutan kas ve liflerde aşırı gerilme olacaktır. Bu dönemde görülen ağrı ve yanmaların asıl nedeni rahmin ağırlık ve hacmindeki büyüme ve gebelikte artan bazı hormonlardır.

1. sırt ağrısı

gebelikte artan bazı hormonların (relaksin) etkisiyle bütün eklemlerde, bilhassa kalça eklemlerinde gevşeme ve ayrılmalar oluşur. bu dönemde rahim ağırlığı da çoğalır ve ağırlık merkezinin yeri değişerek zaman geçtikçe ve farkında olmadan gebenin duruş ve yürüme biçimi değişir. ağırlık merkezinin değişmesine bağlı olan farklılıkları karşılamak için yapılan duruş farklılıkları, bazı kaslara normalden daha fazla yük binmesi neticesi sırt ağrılarına sebep olur. sırt ağrısına neden olan bir başka faktör ise; karın bölgesindeki kasların hafif de olsa ayrılmasıdır.

öneriler

· doğru duruş egzersizlerini öğrenip, uygulayınız.
· bacaklarınızı otururken hafif yükseltin ve bacak bacak üzerine atmayınız.
· ani yakalama hareketleri yapmayınız veya kolunuzu aniden başınızın üstüne kaldırmayınız.
· karın kasları için yapılan egzersizler sırt ağrısının azalmasına neden olur
· yatarken ve dinlenirken diz ve kalçalarınız hafif bükülmüş olarak yan yatınız. karnınız ve dizlerinizin altına minderler yerleştiriniz, böylece sırt bölgesindeki kasılma ve gerilme azalacaktır.
· ağırlığı doğru ve dengeli kaldırın. dizler yerde iken beliniz dik olacak biçimde kalçanızı yukarı kaldırarak kalkın.

2. karın ağrıları

ikinci 3. aydaki karın ağrıları, genişleyen rahmin etrafındaki kasların ve liflerin gerilmesiyle oluşur. bu ağrı siz ve bebeğiniz için bir tehdit oluşturmasa da doktorunuza söylemenizde yarar vardır. karın ağrısı olan her insanda belli standart bir araştırma yapılmalıdır. ancak karın ağrısı olan bir gebede, gebeliğe özel durumlar ve hastalıklar bundan başka gözden geçirilmelidir. zira bu ağrıların sebebi yumurtalık kistleri, erken doğum tehdidi, gebeliğin rahim dışında yerleşmesi, idrar yollarında iltihap, taş vs. olabilir. daha önceden geçirilmiş ameliyatlara bağlı yapışıklıklar nedeniyle de karın ağrıları meydana gelebilir. doktorunuz başka bir neden bulamadığı vakit gebeliğin fizyolojik değişikliklerine bağlı bir ağrıdan söz edilebilir ve ideal tedbirler öneri edilir.